Exponáty Czech Raildays 2009
poslední aktualizace 12.6.2008
Kontejnerový vůz 33 87 4541 483-3 s klanicovými rámy Innofreight směřující na výstavu Czech Raildays 2009

Na výstavu Czech Raildays 2009 míří do Ostravy mimo zástupem zájemců očekávaný Railjet a Škoda řada 380 i exponáty skromnější, mající ovšem velký přínos pro nákladní dopravu.
Jeden takový exponát mířící na výstavní plochu do Ostravy, je vůz 33 87 4541 483-3, ložený dřevěnou kulatinou v Rýmařově, Českými lesy, a.s. Jedná se o kontejnerový vůz s připevněnými rámy s klanicemi pro přepravu dřevěné kulatiny. Celá konstrukce rámů a klanic, včetně čelních plošin je od rakouské firmy Innofreight, u nás známé kontejnery na přepravu dřevní štěpky.
Klanicové rámy na tomto voze (doplněné čelní plošinkou) jsou se čtyřmi páry klanic, jejich konstrukce je mohutnější než rám vystavovaný loni, krajní klanice jsou doplněny plechem s ozubením, který zvyšuje tření u krajního balíku dřeva a přispívá tak k zamezení posunu kulatiny při nárazu vozu, např. při spouštění vozu ze svážného pahrbku.
V dnešní době, kdy je dostatek kontejnerových vozů (mnohé bez využití) je toto řešení velmi dobrým způsobem jak zvýšit počet speciálů pro přepravu dřevěné kulatiny, po kterých je u přepravců v ČR slušná poptávka.

Klanicový rám se čtyřmi klanicovými páry a dvěma napínacími popruhy
Čelní zábrana s plošinkou posazena na kontejnerový prvek
Detail první klanice s plechovými zářezy pro snížení možnosti posunu nákladu
Detail připevnění klanicového rámu k vozu